rákszürés  ellenőrzés  önvizsgálat  kontroll


Soha nem gondoltam volna hogy én leszek majd az aki erről prédikál.

Tudni kell úgy nőttem fel, hogy édesanyám elmondta milyen kellemetlen a nőgyógyásznál. Nem hibáztatom érte. De folyamatosan azt az érzést keltette bennem , hogy ez egy szégyenkezni való dolog ha nőgyógyászhoz járunk.

16 évesen voltam elöszőr egészségügyi okokból orvosnál. Nagyon kellemetlen érzés volt, és nagyon unszimpatikus volt a doktor is. És itt a hiba! Az első benyomás. Az orvosoknak azon kéne lenniük, hogy ne érezzük magunkat kellemetlenül.

Aztán idővel amikor elkezdtem a fogamzásgátlót szedni, nyilván olykor-olykor el kellett mennem orvoshoz, vagy a mellékhatások miatt ( pl gomba ) vagy pecsételés miatt. Emlékszem ha mellékhatás ért a gyógyszer miatt mindig szégyenkezdtem mert azt hittem az én hibám! Egyetlen orvos se világosított fel abban az időben, hogy a gyógyszer váltja ezt ki belőlem! Így mindig már csak akkor mentem mikor minden kötél szakadt. Ezt nem tanítják az iskolákba, legalábbis nekünk nem tanították. Csak szexuális felvilágosítást tartottak, pedig ez épp ugyan olyan fontos.

Amikor a baba projekt közepén jártunk és jöttek a folyamatos vizsgálatok, szűrések, akkor értettem meg csak igazán. Akkor vettem észre hogy ezek az orvosok azért vannak hogy segítsenek és nem azért mert a széttet lábainkra kíváncsiak, vagy hogy nekik ez ugyan olyan kellemetlen mint nekünk. Badarság!

Egy évbe egyszer, ennyiszer kell elmennünk a vizsgálatra. Keressetek egy megfelelő nőgyógyászat akivel mindent áttudtok beszélni és nem érzitek magatokat kellemetlenül. Ha mégis az nem a TI hibátok hanem az orvosé! Dönts helyesen, figyelj az egészségedre! 

Instagram: az.elet.maga

#egészség #nőgyógyászat #vizsgálat #rákszűrés #kontroll #önvizsgálat #évente #2perc #döntshelyesen #ennyitkibirsz #fontosazegeszseg